Hos oss kommer det til å bli jul hele året. Treet du ser her er en Nordmannsgran som ble plantet våren 2009. (bildet tatt juli 2011) Den kommer til å bli et flott juletre.

TYPER TRÆR SOM VI PLANTER

Våren 2009 plantet vi ca 3000 juletrær av typen nordmannsgran apseronsk, og i september ble ca 2000 trær til plantet. Våren 2010 fortsatte plantingen med ca 2500 trær, og høsten 2011 er det plantet enda ca 1500 trær av denne typen.  Og plantingen vil fortsette også de neste årene

I tillegg har vi plantet fra 100 til 200 stk av 7-8 andre typer og provenienser med tanke på et mulig gårdsopplegg med selvhogst. Selvhogst er ikke noe vi helt har bestemt å satse på, men vi legger muligheten til rette for det om vi skulle gå for det i tillegg til engrossalg.


Under er det bilder og en liten omtale av de typene trær vi til nå har plantet.

Nordmannsgran


Dette er en nordmannsgran. Etter hvert et av de vanligste juletrærne her til lands tett i hælene på den norske grana. Vi hadde planer om å plante ca 5000 av disse hvert år de neste 5 årene, men det blir litt i overkant av hva vi rekker over, så vi har senket ambisjonene litt. Likevel vil det bli plantet en god del av disse trær i året framover.


Fjelledelgran - Arizonica


Dette er en fjelledelgran av typen arizonica. Vi har i 2009 plantet 100 stk av disse, og i 2010 ble det plantet 100 til av disse, men det er muligens en annen proveniens. Det kan bli flotte juletrær ut av fjelledelgran arizonica, men de tåler lite vårfrost siden de bryter tidlig. Derfor har vi prøvd med noen ganske få av denne sorten. Nå i 2013 ser vi at dette er en tretype som ikke trives her, og er derfor svært vanskelig å få til å bli fin hos oss.

Fraserii


Fraserii. Et lovende mulig juletre. Litt omdiskutert her til lands, men er et av de mest populære juletrærne i USA. Vi har i 2009 plantet 100 stk av denne sorten. Vi plantet også 100 til av denne disse i 2010. En utfordring med disse trærne er at toppskuddet vokser litt i overkant mye. Det betyr at toppen må klippes, hvilket igjen lager mye ekstra arbeid siden nye toppskudd som kommer må rettes/binnes opp. Men ellers ser trærne spennende ut, og de ser også ut til å bli fine og tette.


Korea edelgran


Koreaedelgran. Dette er ei edelgran med ganske myke greiner. Det ser ut som om den glinser når nålenes underside blir synlig samtidig som oversiden. På dette treet er det mulig at konglene kommer så tidlig at du får kongler på treet i stua. Vi har i 2010 plantet ca 100 stk av disse, og de ser i 2013 ut til å bli veldig flotte juletrær.


Fjelledelgran fra Åseral


Fjelledelgran fra Åseral. Dette er et tre som det prøves å få til som juletre. Sansynligvis tåler dette treet mer frost enn andre typer fjelledelgran siden det er etablert seg i Åseral, og frøene blir tatt herfra. Vi har kun klart å få tak i 5-6 stk av et testparti som ble satt ut. Etterspørselen av dette treet er pr i dag så stor at det ikke enda er mulig å få tak i for alle. Når vi nå har kommet til 2013, så er vi glade for at vi ikke har plantet fler av denne typen fjelledelgran. Treet trives absolutt ikke her, og det er bare et par stk igjen som kanskje vil komme seg.


Fjelledelgran Kråkhuggu


Fjelledelgran Kråkhuggu er av frø fra fjelledelgran som vokser i Nordre Land kommune. Norsk Pyntegrønt Forsøksring mener barkvaliteten i denne bestanden er meget bra. Det har så langt ikke vært mulig å finne ut med sikkerhet opprinnelsen til denne bestanden, muligens har de sin opprinnelse i området "Red Mountain" i Washington. Red Mountain betraktes som en av de absolutt beste proveniensene for juletredyrking i Norge. Vi har i 2011 plantet 100 stk av disse. Vårfrosten er et problem med disse pantene. Likevel litt for tidlig å si om trærne vil komme seg. Ser ikke helt galt ut nå.Tyrkia gran - Bolue Køkez

Tyrkisk gran tåler tørke og temperaturer ned mot - 30. Ikke veldig utbredt til juletreproduksjon her i landet. Treet blir bredt, og har en dyp fin grønnfarge. Muligens en blanding mellom en Gresk gran kaldt Cephalonica og Nordmannsgran. Vi har plantet ca 100 stk av denne for å se om vi klarer å få noen fine juletre ut av denne arten.

Sibirsk edelgran

Sibirsk edelgran eller Abies Sibirica er en art av bartrær som tilhører edelgranslekten abies i furufamilien. Treet vokser i nordlige og sentrale Asia og i Russland vest til Volga. Treet blir ca 30 meter høyt, og foretrekker elvedaler i ca 2000 - 2500 meters høyde.

Trevirket lukter godt og mykt, det brukes til å produsere parfyme, papir og møbler, men ikke til mer solide konstruksjoner.

Dette treet ligner en del på vår vanlige norske gran, og vi har plantet ca 100 stk av disse.

Fjelledelgran With Riwer

Fjelledelgran Grassy Mt.

Spring Mt.

Vanlig norsk gran